EXOZOM

Exozom Nedir?

Exozom, büyüklüğü 40-100 nanometre arasında değişen, vücuttaki hücrelerin hemen hemen tamamı tarafından salgılanan çift fosfolipit tabaka ile sarılmış hücre dışı materyaldir. Exozomlar içerisinde bir çok biyomolekülü taşırlar. Bunlar; çeşitli RNA molekülleri, proteinler, lipitler, DNA fragmanlarıdır. Bu biyomoleküller ulaştıkları hücrelerde gen ifadelerini düzenleyerek hücre farklılaşması, hücre haberleşmesi, hücre göçü, immün regülasyon gibi bir çok fonksiyonun oluşmasını sağlar. İşlevsel olarak, exozomlar hedef hücrelere bu taşınan biyolojik materyalleri aktararak hücreler arası iletişimi etkilerler.

Exozomlar Hangi Alanda Kullanılır?

Rejeneratif tedavilerde exozomlar, hasarlı veya hastalıklı dokunun onarımını teşvik etmek amacıyla kullanılabilir. Örneğin, kök hücrelerden elde edilen exozomlar, kök hücre tedavilerinin potansiyel yararlarını sağlayabilirken, kök hücrelerin elde edilmesi ve yönlendirilmesi gibi bazı dezavantajlarını ortadan kaldırabilir. Bu exozomlar, hedef dokuya faydalı sinyaller göndererek hücre proliferasyonunu (çoğalmasını) ve doku yenilenmesini uyarabilir, anti-enflamatuar etkileriyle inflamasyonu azaltabilir ve doku rejenerasyonunu teşvik edebilir. Kordon dokusundan izole edilen mezenkimal kök hücrelerden elde edilen exozomlar enjekte edildiği bölgedeki dokulara kök hücrelerden gelen genetik sinyalleri ileterek dokuların yenilenmesini sağlarlar. Bu doğrultuda exozomlar doku yenilenmesinin hedeflendiği her bölgeye enjekte edilebilir ve rejenerasyonun hedeflendiği bütün hastalıklarda kullanılabilir.

Exozom tedavisinin kullanıldığı bazı alanlar;

  • İnfertilite (Tüp Bebek Tedavisi)
  • Ortopedi ve Travmatoloji
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
  • Endokrinoloji
  • Üroloji
  • Plastik Cerrahi
  • Dermatoloji

Nasıl Ulaşılır

North Biotechnology olarak lisanslı kök hücre kuruluşlarından temin ettiğimiz en az 10 milyar canlı exozom parçacığı içeren exozom materyalini uygulamayı yapacak hekimin talebi üzerine laboratuvardan teminini gerçekleştirip uygun koşullarda transferini ve enjeksiyonun yapılacağı kliniğe sterilizasyon koşulları bozulmadan ulaşımını sağlıyoruz. Exozom materyalinin sadece T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından lisanslı kök hücre laboratuvarları tarafından üretilmesi gerekmektedir. Aksi uygulamalar yasa dışı olup insan sağlığını ciddi riske atan uygulamalar olmaktadır.

Kaynakça

  • Vlassov, Alexander V., et al. “Exosomes: current knowledge of their composition, biological functions, and diagnostic and therapeutic potentials.” Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects 1820.7 (2012): 940-948.
  • Théry, Clotilde, Laurence Zitvogel, and Sebastian Amigorena. “Exosomes: composition, biogenesis and function.” Nature reviews immunology 2.8 (2002): 569-579.
  • Jing, Hui, Xiaomin He, and Jinghao Zheng. “Exosomes and regenerative medicine: state of the art and perspectives.” Translational Research 196 (2018): 1-16.